Biografia

Partitures per receptes

Ricard Camarena és un cuiner inquiet, un home que va deixar una de les seues passions, la música i la seua trompeta, per a dedicar-se de ple a la cuina. Canvi de partitures per receptes, composicions musicals per gastronòmiques, tocar en la banda per a cuinar en equip.

Quan va decidir viure entre foguers, una de les poques qüestions innegociables en la seua cuina anava a ser el sabor. Ricard Camarena tenia molt clares algunes coses: d’una banda, respecte absolut pel producte de temporada i, d’altra banda, que els clients estigueren com a casa.

Esta recepta de sabor, producte i bon servici li ha servit per a aconseguir tres vegades l’Estrela Michelin (‘Arrop’, ‘Arrop Valencia’ i ‘Ricard Camarena Restaurant’) i revalidar els tres Sols Repsol per al seu actual restaurant gastronòmic ‘Ricard Camarena Restaurant’ . En 2018 la Guia Michelin li va donar la segona estrela i va ser reconegut com a Premi Nacional de Gastronomia com “millor cap de cuina” per la Reial Acadèmia de Gastronomia.

L’univers Camarena, a més del restaurant gastronòmic, ho componen ‘Canalla Bistro’, la seua proposta més eclèctica, més canalla, més cosmopolita; ‘Central Bar’, la barra amb producte ‘Kilómetro O’ que té al Mercat Central de València; ‘Ricard Camarena Colón’, l’espai per a events en l’emblemàtic Mercat de Colom; i ‘Ricard Camarena Lab’, el cervell de la seua cuina, el centre I+D i l’aula de formació gastronòmica també en el Mercat de Colom.

Ricard Camarena en Dates

2001

En acabar els seus estudis va decidir llogar el restaurant de la piscina de Barx, una població de 1.000 habitants prop de Gandia (València), i va optar per anar forjant el seu propi estil de cuina fent una introspecció en les arrels del receptari tradicional valencià i en els seus productes.

2004

Després de tres anys en els quals va fidelitzar una clientela i una cuina cada vegada més sòlida, va decidir juntament amb la seua dona MªCarmen Bañuls donar un gran pas i muntar a Gandia el restaurant ‘Arrop’. La inauguració va tindre lloc l’1 d’octubre.

2005

Gràcies al treball, l’esforç i il.lusió d’ell i tot el seu equip, eixe any el restaurant ja estava en les més prestigioses guies del país.

2006

El recolzament definitiu li va arribar quan al gener va ser proclamat ‘Restautante Revelación’ en la Cimera Gastronòmica de Madrid Fusión.

2007

Camarena va ser nomenat millor cap de cuina per l’Acadèmia Valenciana de Gastronomia i va aconseguir la seua primera Estrela Michelin per ‘Arrop Gandia’. En este any 2007 va obrir a València el restaurant ‘FUDD’, un ‘outlet’ gastronòmic de sa casa mare ‘Arrop’.

2008

Camarena va consolidar el seu propi estil i va rebre guardons (‘Restaurant Revelació’ per Cellers Gandia Pla i ‘Mejor Aportación Gastronómica del Año’ per la Cartellera Turia). En este any naix el projecte per a traslladar ‘Arrop’ al futur Hotel Marqués de Caro, en un antic palauet del S.XVI en València.

2009

L’1 d’octubre de 2009, ‘Arrop Ricard Camarena’ va obrir les seues portes al públic. Durant tres anys va rebre diversos reconeixements, entre d’altres, una Estrela Michelin en 2010 i tres Sols Repsol en 2011.

2012

Ricard Camarena va tancar ‘Arrop’ al febrer i el juny d’eixe mateix any es va embarcar en el seu actual projecte gastronòmic, ‘Ricard Camarena Restaurant’ situat al barri de Russafa. Este local es va inaugurar a finals de juliol de 2012. El seu bon treball va fer que en tres mesos aconseguira una estrela Michelin, un temps rècord dins d’esta guia gastronòmica, que ostenta en l’actualitat i a la qual ha afegit tres Sols Repsol i altres reconeixements. A l’agost de 2012 va obrir ‘Central Bar’, una barra a l’històric Mercat Central de València. A l’octubre obri ‘Canalla Bistro’, també en el barri de Russafa.

2013

En la Nit de Cap d’Any de 2013, Ricard Camarena va obrir, en l’emblemàtic Mercat de Colom de València, ‘Ricard Camarena Colón’ un espai amb dos ambients dedicat a la celebració d’esdeveniments privats, tant de particulars com d’empreses.

2014

Ricard Camarena va inaugurar al febrer, també en el Mercat de Colom, ‘Ricard Camarena Lab by Muñoz Bosch’ un lloc en què desenvolupa l’I+D de la seua cuina juntament amb membres del seu equip. Al mateix temps, este local també és una aula de formació en què es donen tallers per a persones aficionades a la cuina. Des de juliol de 2014 Canalla Bistro compta amb una barra, ‘Canalla Bar’, que ofereix a més una carta de cocktails.

2015

En septiembre abrió ‘Habitual’ en la planta inferior del Mercado de Colón. La versión gastronómica más mediterránea de Ricard Camarena. Una propuesta en la que las verduras de cercanía son las grandes protagonistas.

2016

En l’estiu d’enguany, Ricard Camarena, de la mà de Grupo President, va inaugurar ‘Canalla Bistro México’ en el barri de Polanco en Ciutat de Mèxic. Una versió de la seua cuina més eclèctica, adaptada al públic mexicà i als turistes que visiten la ciutat.

2017

Al juny d’enguany va obrir ‘Canalla Bistro Madrid’ situat en Platea, el centre d’oci gastronòmic més gran d’Europa. Ricard Camarena ha adaptat la carta canalla, esguitada de plats més mediterranis, per a satisfer el públic de la capital i a tots els turistes que la visiten. El 15 de juny es va inaugurar el nou ‘Ricard Camarena Restaurant’ que està dins del complex que ocupa ‘Bombas Gens Centre d’Art’ en la ciutat de València.

2018

Ricard Camarena va tancar un any històric en 2018. Al novembre va aconseguir la desitjada segona estrela Michelin per a Ricard Camarena Restaurant. Abans, va rebre el premi com a “Millor Restaurant de Cuina Creativa” ‘Salsa de Chiles’, i el restaurant va ocupar l’onzena posició mundial en la ‘Smart Green Guide’ pel tractament i protagonisme que li dona a les verdures. Al desembre, Ricard va ser triat com a “Millor Cuiner Estranger” per la guia italiana *Identità *Golose.

2019

Ricard Camarena va ser reconegut com a Premi Nacional de Gastronomia com”millor cap de cuina” per la Reial Acadèmia de Gastronomia.

Descubre →

Reservas

Regala